Er du også typen som ikke kan lade være med lige at læse dit dags, månedlige eller årshoroskop – når du fx. falder over det i dit favorit magasin? Så er du ligesom mig!

Når jeg læser et magasin, avis eller lignende hvor der bliver udgivet horoskoper, er det som om jeg automatisk bliver tiltrukket af horoskop siden. Inderst inde ved jeg måske godt at det ikke er sandt det som der bliver skrevet, og at det ikke kommer til at gå i opfyldelse – men alligevel giver det mig en form for tryghed, i det at jeg danner mig en idé om hvad der vil ske i fremtiden, uanset om det vil ske- eller ej – og ligemeget om jeg er født på samme dato som millioner af andre mennesker.

Men hvorfor er det at vi bliver tiltrukket og forført af disse forudsigelser, og er de egentligt ikke bare noget vås, som er skrevet af folk som ønsker at tjene penge? Jeg har kigget en smule nærmere på emnet, da jeg tror mange interesserer sig for det.

Barnum effekten – vi tror vi læser noget unikt om os selv

Når vi læser fx. et horoskop, så vil vi gerne tro på at det vi læser, passer unikt på os selv, og mange glemmer lidt naivt, at det er skrevet så det rammer den generelle personlighed.

Denne følelse kaldes “Barnum Effect”, og effekten kendes ved at man finder en sætning personlig, selvom der egentligt er tale om en generaliserende tekst – som rammer befolkningen temmelig bredt.

Hvis du har læst dit horoskop de sidste mange år, så har du nok også bemærket at den samme personlige tekst går igen, men trods dette – vælger du alligevel at tro overbevisende på det.

Fx. var mit horoskop for januar måned 2014 næsten identisk med det i 2015 – jeg ville få en god og kreativ dag, mine kollegaer ville være søde og rare ved mig, og min økonomi havde aldrig været bedre. Alt sammen noget der egentligt passede meget godt på det givne tidspunkt, eller sådan huske jeg det ihvertfald.

Hvornår begyndte vi at læse horoskoper rundt om i verden?

Efter lidt research fandt jeg frem til denne artikel – og ifølge den, blev horoskoper først rette imod os “almindelige” mennesker i 50’erne, og det hele startede i USA. (ligesom så mange andre ting, lol) Her appelerede de til en ny art af individualisme og narcisisme – og til folk som søgte efter deres egen personlige idenditet.

Anno 2015 læser mange horoskoper i den overbevisning, at hvis vi tror nok på det – ja så går det nok også i opfyldelse. Det minder mig lidt om dengang hvor jeg var barn, hvor man fast og holdent troede på at julemanden kom med julesokken og gaverne juleaften :)

Horoskoper er i de fleste tilfælde positive

Det er sjældent at jeg har læst et horoskop som er negativt, og derfor giver det meget god mening at forskere siger at 70% af skrevne horoskoper er af en positiv effekt. Da horoskoperne er positive, vil det have en tendens til at lede vores tanker væk fra daglige bekymringer, og se mere positivt på fremtiden – hvilket måske også er derfor vi vælger at lurekigge vores horoskop, når chancen er der? :)

Der er mange holdninger omkring horoskoper, og personligt vil jeg ikke sige at jeg tror på det 100% – men der er alligevel en del af mig som er nysgerrig, og jeg tænker at det passer meget godt overens med nogle af overstående punkter jeg har researchet mig frem til.

Vil du selv gerne læse dit daglige horoskop – så kan jeg anbefale horoskoper.net – her kan du b.la. læse dit dagshoroskop, årshoroskop, og få lagt et unikt parhoroskop, mm. 


Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+